За да е по-разбираемо, ще обобщя - при напускането си от

...
За да е по-разбираемо, ще обобщя - при напускането си от
Коментари Харесай

Като бащиния - няма ги дограмата, кранчетата на чешмите... Как руски дипломати оставиха резиденцията си в Русе

" За да е по-разбираемо, ще обобщя - при напускането си от Русе дипломатите са изтръгвали вратите на стаите с касите, батериите на мивките, леглата, мебелите, кухненското съоръжение - все неща, които на малко на брой би им хрумнало да отнесат в родината си. "

Потресаващият роман пред  е на арх. Венцислав Илиев, създател на плана на постройката на съветското консулство в Русе.

В края на юни 2022 година всички дипломати от Генералното консулство на Руската федерация в Русе бяха изгонени и трябваше да изоставен страната, напомня през днешния ден държавната медия. От тогава до момента постройката, която е общинска благосъстоятелност, е необитаема. 

Чак в този вторник специфична комисия е направила оглед на положението ѝ и установи, че са нанесени вреди на имуществото (най-меко казано - б.р.) при напускането на жителите. 

Сградата, в която се обитаваше дипломатическата задача на Съветския съюз, а по-късно на Руската федерация в Русе, е на изключително атрактивно място в града, с просторна градина и двуетажна сграда за административни и жилищни потребности. Имотът е частна общинска благосъстоятелност и от 1985 година насам в бюджета на града са влизали наеми.

След като бе взето държавно решение за изгонването на общо 200 съветски чиновници в дипломатически служби, руснаците от консулството в Русе напуснаха. Не последва никакъв скандал, само че се оказа скандално положението, в което са оставили постройката.

" Вчера взех решение да отида и да видя какво става. Останах сюрпризиран, че ги няма касите на вратите и помислих, че Общината ги  е свалила. На втория етаж, където са жилищата, всичко беше махнато. Тук и там липсваха и крановете на мивките ". 

Това описа арх. Венцислав Илиев, създател на плана на постройката.

Преди да стане дипломатическа задача, на терена в кв. " Възраждане " имаше чудна детска ясла. През 1984 година обаче, когато в страната ни имаше тежка обстановка със срамната промяна на имената на мюсюлманите, партията взема решение да ускори наличието на руските приятели в района и да сътвори след повече от 100 години още веднъж Генерално консулство на руснаците в Русе. В тогавашната " Проектантска организация " двама млади архитекти получават задача да преустроят детската ясла в дипломатически комплекс. Печели планът, който се отличава с функционалност и естетика на арх. Венцилав Илиев. Срокът за работа е 9 месеца – от - до. Започват през януари и през септември идват другарите от Съветския съюз.

" Това ме накара всеки ден да бъда на обекта и всеки един подробност минаваше през мен. Направихме обзавеждане на кабинета на консула, на вицеконсула. Горе има пет жилището. Задължително бяха изпълнени кухненските шкафове. Руснаците нищо не трансформираха през тези години. От октомври 1985 година, когато подписахме Акт 16, до през вчерашния ден аз съм влизал единствено един единствен път ".

" В приземния етаж има сауна, не е ясно дали печката е още там - просто архитектът не се е сетил да огледа вътре. Има и подземна структура за дизел елемент -

Помните, през 80-те ние бяхме на режим на тока, само че руските приятели нямаха тази орис. Оградата, която по план бе железна и красива, някъде през 90-те беше зазидана и опасана с бодлива тел. Никога не е имало нахлуване над задачата в Русе, само че очевидно такива са били инструкциите от Москва.

Въпросът е за какво са им били на потегляне касите с вратите, мивките, кухненските шкафове, леглата, мебелите. "

Общинският консултант Деян Герасимов разяснява по този начин:

" Трябва да бъде образувана юридическа комисия, която да прегледа всички контракти, които са били подписани за отдаването чартърен на този парцел. Той принадлежи на жителите на Русе. Време е да му се придаде някакъв смисъл с нова цел.

Да спре да наподобява като бастион - с вишки, охрани, бодлива тел, недосегаем, а хората да изпитват боязън, когато се доближават. Това символизираше Руската федерация и продължава да го символизира в цяла Европа. В техните глави всичко, което са имали разполагаем, им е бащиния. Бих предложил на Руската федерация да си вземе и Паметника на Съветската войска в съседство и да си го приберат и него ".

Сега ще би трябвало ремонт след опустошителното изнасяне на наемателите. Важният въпрос, който би трябвало да бъде заложен към общинската администрация, е кой одобри обекта в този тип от руснаците или просто някой взе ключовете на юнашко доверие в името на българо-руската дружба. Това едно на ръка. По-важно е общинските съветници да решат какво ще е новото предопределение на тази чудесна постройка, написа още нр.

Предложението на създателя арх. Илиев:

" Това е една постройка, която би трябвало да си остане общинска. Може да стане приемна на Общината. То си е напряко като хотел ". 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР